Kalmar

E-handeln lyfter Apoteket i Kalmar

Kalmar ,
På fjärde våningen i ett av företagshusen på Varvsholmen, med utsikt över Ölandsbron, hyr statliga Apoteket AB lokaler. Bolaget var en av de första hyresgästerna i huset. Platschefen Mats Juväng pratar med farmaceuten Heléne Lunde.
Foto: Anna Borg
På fjärde våningen i ett av företagshusen på Varvsholmen, med utsikt över Ölandsbron, hyr statliga Apoteket AB lokaler. Bolaget var en av de första hyresgästerna i huset. Platschefen Mats Juväng pratar med farmaceuten Heléne Lunde.

Navet för Apotekets e-handel ligger i Kalmar. Förra året ökade de digitala receptbeställningarna rejält och det märks på Kalmarenheten. Det senaste året har en farmaceut i månaden anställts.

Nyligen kom statliga Apoteket AB:s rapport för förra året och den visar en minskning av den totala försäljningen från 20,3 miljarder under 2016 till 19,8 miljarder 2017. Den enda ljusglimten var att e-handeln ökade med drygt 40 procent.

– Fler och fler receptärenden sker via appen och hemsidan. E-handeln är det mest prioriterade området att utveckla, säger Mats Juväng, platschef på Apoteket i Kalmar.

För 16 år sedan valde Apoteket att förlägga all kundservice i Kalmar. Det finns en kundtjänst som tar emot alla telefonsamtal, en annan avdelning sköter e-handelsärenden och det finns även backoffice. För fyra år sedan fick ett 40-tal personer sluta på kundtjänstavdelningen och efter det var 80 stycken kvar i Kalmar.

- Vi drog in på längden av öppettiderna och valde att ha öppet på vanliga kontorstider, berättar Mats Juväng.

Antalet medarbetare på kundtjänstavdelningen ligger ungefär på samma nivå som för fyra år sedan. Men sedan dess har den totala personalstyrkan vuxit till 120 anställda tack vare e-handelstillväxten, av dem är 55 farmaceuter.

– När en privatperson beställer läkemedel via e-handel så fungerar det på samma sätt som i ett fysiskt apotek. En farmaceut måste göra receptexpedieringen och därför kräver vår verksamhet många farmaceuter, säger Mats Juväng.

All ordermottagning i Sverige för Apotekets e-handel sker från Kalmar. Företagets ambition är att växa i Kalmar.

– Men det gäller också att vi kan hitta farmaceuter. Om vi inte får tag på kompetens måste vi titta på andra möjligheter att möta tillväxten av e-handeln. Men hittills har vi lyckats växa i Kalmar, berättar Mats Juväng.

Farmaceuter är ett bristyrke och en utbildning med få sökande till. Men det finns en distansutbildning på Linnéuniversitetet i Kalmar. Apoteket i Kalmar har redan nyanställt tre av dem som tar examen i vår. Prognosen är att företaget kommer behöva anställa en i månaden ett år framåt.

Samtidigt hårdnar konkurrensen om farmaceuter i och med E-hälsomyndighetens etablering i Kalmar.

– Vi slåss om samma personal, men vår förhoppning är att hitta tillräckligt med personal, säger Mats Juväng.

Fakta

Apotekets kundtjänst

Placering: På Varvsholmen.

Antal anställda: 120 stycken.

Platschef: Mats Juväng.

Verksamhet: Kundtjänstavdelning, ordermottagning av e-handel och backoffice.

Framtiden: En prognos visar att e-handeltillväxten innebär ett behov av nyanställningar under de närmaste åren.

Visa mer...

För att tillgodose kundernas efterfrågan på snabbare leveranser av e-handelsbeställningar bygger bolaget ett nytt centraliserat logistikcentrum söder om Stockholm. De två distributionslagren som finns i Falun och Hässleholm läggs ner och flyttas till Stockholm i vår.

Varför flyttar inte bolaget även ordermottagningen från Kalmar till Stockholm?

- Vi har en bra fungerande organisation och här finns en farmaceututbildning. Men det gäller att vi hittar kompetens i samma takt som tillväxten sker, säger Mats Juväng.