Kalmar

Kalmarföretagare i tvist om studie kring Alzheimers

Stockholm/Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Arkiv/TT

Kalmarföretagaren och miljardären Johan Claesson äger och driver läkemedelsföretaget Apodemus. Nu har han hamnat i fokus sedan forskare hävdat att företaget medvetet fördröjer resultaten från en ny behandling mot demenssjukdomen Alzheimers.

Forskare på Karolinska Institutet tror att de hittat en ny behandling mot Alzheimers. Demenssjukdomen kan bero på en virusinfektion – och hejdas med antivirala läkemedel. Det är hypotesen bakom en ny läkemedelsbehandling som läkemedelsföretaget Apodemus testat i studie.

Men en extrem konflikt mellan företaget och forskarna har hittills stoppat resultaten från att publiceras.

– Resultaten kan, om de visar på en positiv effekt, vara värda mycket pengar. En behandling för Alzheimers sjukdom är värd hundratals miljarder. Men det finns en gräns för hur länge man kan hålla på data, säger Lars Lindqvist, professor på Karolinska institutet och infektionsläkare på Huddinge universitetssjukhus till Expressen.

Kalmarföretagaren Johan Claesson, som bland annat äger fastighetskoncernen Claesson & Anderzén, är ägare till Apodemus och han anser inte att bolaget fördröjt publiceringen av den kliniska studien.

– Vi publicerar rapporten helt enligt standard och i enlighet med det som vi tidigare kommit överens med berörda parter om. Jag tror planen varit att publicera i juni vilket vi avser hålla. Det här är en kommersiell produkt, och bolaget bestämmer i de här frågorna. Vi äger projektet och vi bestämmer hur det redovisas och när, säger Johan Claesson till Expressen.

Johan Claesson säger sig inte förstå forskarnas frustration.