Län

Ung Företagsamhet sätter nytt rekord – igen

Kalmar Artikeln publicerades
Fyra tjejer från Stagg som ska driva Featured UF. Från vänster: Cassandra Rasmussen, Erjona Ulaj, Katarina Norlund Larsson och Sandra Drahosch. 3 bilder
Foto:Mats Holmertz
Fyra tjejer från Stagg som ska driva Featured UF. Från vänster: Cassandra Rasmussen, Erjona Ulaj, Katarina Norlund Larsson och Sandra Drahosch.

Allt fler vill starta eget företag på gymnasiet. Ung Företagsamhet i Kalmar län sätter på nytt deltagarrekord – men fortfarande återstår en bit till de uppsatta målen.

På onsdagen samlades över 400 elever från södra och mellersta länet i Kalmar för den traditionsenliga kickoffen. De nyblivna UF-alumnerna fick chansen att lyssna på inspiratörer och träffa utställare från näringsliv och myndigheter.

– Det som är kul är att vi ännu en gång kommer att öka antalet elever i länet som driver UF. Förra läsåret var vi 605 i regionen och vi får se hur många vi ökar med i år – fram till 1 december går det bra att registrera sitt företag, berättar UF:s regionchef Anna Hofvergård.

Kalmar län har som mål att 30 procent av eleverna på gymnasiet ska driva UF-företag. Just nu når länet upp till 25 procent.

– Även ur ett nationellt perspektiv ligger vi lite lägre, snittet är 28 procent. Men vi jobbar på flera fronter för att öka siffrorna. Det som är kul i år är att fler program – som estet och bygg satsar på UF, säger Anna Hofvergård.

Förra läsåret hade Kalmar län många framgångsrika UF-företag som prisades på bred front under SM i Stockholm. Bland annt blev No Exclusion UF (Miranda Arvidsson och Olivia Gustavsson) tvåa i kategorin Bästa UF-företag.

– Det var ett jättestarkt år och jag tycker det ser bra ut i år också. Många har bra idéer och många tänker också på att det ska vara hållbart och ge en möjlighet att tjäna pengar. Välgörenhet är bra på många sätt men är inte företagande, säger Anna Hofvergård.

De allra flesta elever som besökte kickoffen hade precis startat sina företag. Stagg-tjejerna Cassandra Rasmussen, Erjona Ulaj, Katarina Norlander Larsson och Sandra Drahosch har startat Featured UF.

– Vi vill skapa kläder som passar oavsett hudfärg och hur man ser ut. Ett problem som branschen haft länge, säger Cassandra Rasmussen.

Var det självklart för er att starta ett företag kring detta problem?

– Vi hade många idéer men fastnade för detta till slut, säger Erjona Ulaj.

Fabian Nilzén, Ronja Gunnarsson, Martin Rosander och Victor Henriksson från Oscarsgymnasiet i Oskarshamn har startat Blindskriftmeny UF – ett företag som vill ta fram restaurangmenyer för blinda.

– Det är ett problem för många synskadade och vi hoppas detta kan bli en hjälp, säger Fabian Nilzén.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Affärsliv så godkänner du samtidigt våra regler.

På affarsliv.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på affarsliv.se. På tider då Affärslivs webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på affarsliv.se

affarsliv.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på affarsliv.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Affärsliv som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.