Öland

Lokalt vårdbolag satsar i Ukraina

Färjestaden Artikeln publicerades
Carina och Christer Ryder  driver Assistanspoolen i Färjestaden. Nu ska företaget etablera sig i Ukraina.
Foto: Mats Holmertz
Carina och Christer Ryder driver Assistanspoolen i Färjestaden. Nu ska företaget etablera sig i Ukraina.

Assistanspoolen i Färjestaden söker nya vägar att växa. Ett sätt är en internationell etablering. Just nu håller företaget på att öppna upp en marknad i Ukraina.

Assistanspoolen drivs av paret Christer och Carina Ryder sedan 1994. Företaget, som levererar privata vård- och omsorgstjänster, har växt rejält och sysselsätter drygt 500 personer i södra Sverige varav mer än hälften i Kalmar län.

– Men den här branschen är extremt konkurrensutsatt. Det är också olika förutsättningar beroende på var i Sverige man finns. För att säkra våra kunder och de anställdas framtid måste vi hitta fler ben att stå på, säger Christer Ryder.

Att etablera sig i Ukraina är ett stort steg. Efter ett besök i landet förra hösten fick man av kontakt med en person, Sean Keilty (med irländska rötter), som så småningom erbjöd ett affärsförslag.

– Vi såg själva i Ukraina vilket enormt behov det finns av våra tjänster. Barn som har funktionshinder göms undan. All hjälp sker på ideell basis. Vi var själva och besökte ett center för funktionsnedsatta barn som helt byggde på frivilliga insatser och vi besökte också två mammor i deras hem, berättar Carina Ryder.

Under förra året har Assistanspoolen jobbat med att etablera sig i Ukraina. En organisation på plats har jobbat med kontakter och undersökt möjligheter i flera branscher. Satsningen i Ukraina kommer att stå på flera ben.

– Vi kommer att erbjuda tjänster inom städning, hushållstjänster, omsorg och personlig assistans. Fyra procent av vår omsättning i Ukraina kommer dessutom att gå till finansieringen av personliga assistenter, säger Carina Ryder.

För knappt två veckor sedan hade Assistanspoolen en stor galakväll på operahuset i Kiev där man fick tillfälle att presentera sin verksamhet och göra kickoff för satsningen.

– Vi kommer att börja med utbildningar inom premiumstädning. Ett 60-tal personer ska utbildas och där ska vi vara igång i mars. Målet är att vi ska vara igång inom samtliga områden innan året är slut, säger Christer Ryder.

Hur stort kan detta bli för er?

– Det kan bli jättestort. Det kan också bli en ögonöppnare på Sverige att vi faktiskt levererar bra tjänster som är kostnadseffektiva och uppskattade.

Fakta

Assistanspoolen Omsorg AB

Huvudort: Färjestaden.

Omsättning: 110 miljoner kronor.

Vd: Christer Ryder.

Antal anställda: Cirka 500 varav 300 i länet.

Gör: Levererar personlig assistans och andra tjänster.

Framtida mål: Få fler ben att stå på. Etablera sig internationellt är en väg som nu testas.

Visa mer...