Oskarshamn

M tryckte på om ändringar för OKG

Oskarshamn Artikeln publicerades
3 bilder
Foto:Arkiv

"Kommunalrådet Peter Wretlund (S) kan tacka Moderaterna i dag för att villkoren för O3 förbättrades. Eller åtminstone sända oss en tacksamhetens tanke."

Det säger riksdagsledamoten Jan R Andersson (M) dagen efter att det blivit känt att det kommer en proposition om att inbetalningarna till kärnavfallsfonden förlängs från 40 till 50 år och 40 procent av kärnavfallsfondens tillgångar får placeras i aktier eller företagsobligationer.

– Vad jag förstått stod regeringspartierna på sig in i det sista och ville köra igenom det tidigare förslaget, som kanske inneburit att O3 skulle stängas 2020, säger Jan R Andersson.

Han förklarar att de politiska förutsättningarna inte är helt enkla i fempartigruppen som hanterar energiöverenskommelsen.

– Tre av partierna är öppet emot kärnkraften. För KD är det ingen större fråga. I det här sammanhanget är det bara Moderaterna som riktigt stått upp för kärnkraften. Därför har Moderaterna gjort grovjobbet, säger Jan R Andersson.

Var det risk för att energiuppgörelsen skulle spricka redan inom ett år?

Det är det nog möjligt att den hade gjort om man inte hade kommit överens, tror Jan R Andersson.

Bakom energiuppgörelsen står S, MP, M, C och KD. De tre övriga partierna – SD, V och L – är inte med i förhandlingarna om de vidare detaljerna.

Varför har du engagerat dig i denna fråga?

– Eftersom det är en kärnteknisk fråga hamnar den också i försvarsutskottet där jag sitter. Men främst är det för att jag kommer från Kalmar län och kämpar för ett av våra viktigaste företag, säger Jan R Andersson.

– Baskraften är också viktig när de andra systemen sviker.

En överenskommelse består av kompromisser och även Moderaterna har fått stå tillbaka och acceptera sådant de inte önskar.

– Elcertifikaten, som är subventioner, skulle ju bara vara tillfälliga för att få i gång den gröna energin. Sedan skulle de tas bort. Nu förlängs de ända till 2045 och det får stor påverkan med en sneddriven marknad på grund av subventionerna, säger Jan R Andersson.

Den förnybara energin ska också byggas ut med 18 terawattimmar till 2030.

– Det är en utbyggnad som saknar motstycke, kommenterade energiminister Ibrahim Baylan (S) och som hyllades av MP.

Kommunstyrelsens vice ordförande Eva-Marie Hansson (M) är också nöjd:

– Det var ett glädjande besked och ger O3 en bättre framtid, säger hon.

– Det har också varit ett framgångsrikt arbete våra riksdagsledamöter Lars Hjälmered och Jan R Andersson svarat för.

– Det är ett långsiktigt arbete som vi från Oskarshamn har varit med och tryckt på om, säger Eva-Marie Hansson.