Oskarshamn

Mack med mat i medvind

Oskarshamn ,

De bemannade mackarna blir färre och färre men Preem i Oskarshamn håller ställningarna, mycket tack vare maten man säljer.

– Vi ökar sakta men säkert år för år men det är en tuff bransch och man får jobba mycket, säger Bodil Stockhaus som tillsammans med sin dotter Sofie Stockhaus driver Preemmacken i Oskarshamn. Många bemannade mackar har försvunnit sedan Bodil Stockhaus började jobba på macken 1997. Först som anställd men 2008 tog hon över macken.

– Mycket har förändrats sedan dess, säger hon och Sofie Stockhaus håller med. Mor och dotter har provat att jobba tillsammans tidigare och vet att det fungerar bra:

Bodil och Sofie Stockhaus har inga problem med att jobba tillsammans trots att de är mor och dotter.
Bodil och Sofie Stockhaus har inga problem med att jobba tillsammans trots att de är mor och dotter.

– Det går jättebra trots att vi är mor och dotter, säger båda.

En stor förändring för Preemmacken genom åren är att det ätbara blivit allt viktigare, ja i dag står det ätbara den största delen av intäkterna.

– Vi gör egna baguetter och toast och många kommer vid sex på morgonen när vi öppnar och vill ha med sig frukost till jobbet, för kom kunderna vid 9 - tiden, säger Bodil Stockhaus.

Drivmedel är fortfarande viktigt men har minskat sakta i betydelse.

– Om vi bara sålde drivmedel skulle vi få slå igen, säger Bodil Stockhaus utan minsta tvekan.

På lite sikt är tanken att Sofie Stockhaus ska ta över macken helt och hållet och hon ser ljust på framtiden.

– Jag tror det kommer att bli ännu mer mat framöver och visst är framtiden för drivmedel lite osäker men de stora förändringarna ligger väldigt långt fram i tiden.

Sofie Stockhaus säger att mackens profil kommer att fortsätta vara densamma när hon tar över helt och hållet.

Sofie Stockhaus säljer en varmkorv till Christoffer Ljung.
Sofie Stockhaus säljer en varmkorv till Christoffer Ljung.

– Vi vill vara den vänligaste och bästa macken i stan och bara vi hinner så försöker vi erbjuda kunderna lite av den service som fanns på mackar förr i tiden, det är många som uppskattar det, säger hon.