Oskarshamn

O3 renast i världen: ”Längre tid haft en positiv trend”

Oskarshamn ,
O3 har den bästa radiologiska statusen av alla jämförbara reaktorer i världen.
Foto:

Ingen annan kokvattenreaktor i världen är lika ren som reaktor tre, O3, vid Oskarshamns kärnkraftverk.

Artikeln publicerades 9 oktober 2017.

O3 har nämligen den bästa radiologiska statusen av alla jämförbara reaktorer. Det visar ny internationell statistik som är baserad på rullande treårsvärden.

Vid halvårsskiftet i år kunde O3 visa upp ett av de lägsta utfallen – 0,32 mansievert – i anläggningens drygt 30-åriga historia, enligt ett pressmeddelande från OKG.

– Vi har under en längre tid haft en positiv trend beträffande den radiologiska statusen och renheten i våra anläggningar, säger OKG:s vd Johan Dasht i en kommentar.

– Det styrks ytterligare av att motsvarande rullande treårsvärde för O1 uppgick till 0,68 mansievert. Denna trotjänare, som varit i drift i 45 år, hamnar därigenom på en hedrande tolfte plats i statistiken och distanserar därmed en lång rad anläggningar av betydligt yngre årgångar.

Redovisningen – där det genomsnittliga värdet för reaktorernas så kallade kollektivdos ligger på 1,19 mansievert – har sammanställs av det internationella samarbetsorganet World Assocation of Nuclear Operators, Wano.

Fakta

Kollektivdos

Begreppet kollektivdos används för att ha rikt- och planeringsvärden för den radiologiska miljön i kärntekniska anläggningar och definieras som produkten av antalet bestrålade personer och deras genomsnittliga stråldos.

Kollektivdos mäts i enheten mansievert.

Källa: OKG.

Visa mer...